Jonne schreef een blog over de prachtige sweet table die ze maakte voor haar dochtertje Floor die alweer 3 jaar werd. Zoek je nog inspiratie? Lees dan vooral verder!
Afgelopen 27 juli werd mijn kleine baby (ahum) drie jaar. Weer zo’n enorme mijlpaal, die we natuurlijk uitgebreid wilden vieren! Zoals elk jaar nam ik me een paar weken vantevoren voor om het nu écht niet zo gek te maken qua lekkers. Gewoon een taart van de bakker, vindt het kind ook prachtig. Maar toen begon het toch te kriebelen en in een paar avonden had ik het weer helemaal uitgedacht: Floor zou een mooie sweet table krijgen met heel veel roze (want haar lievelings) en een beetje goud en zwart wit. Ik neem je graag mee in hoe ik het heb aangepakt, dus lees snel verder voor handige tips voor als je zelf aan de slag wil!
Thema
Het thema van het feestje is het startpunt van je sweet table. Je kan dit natuurlijk zo uitgebreid maken als je zelf wil. Je hebt veel toffe shops die hele themapakketten verkopen en op Instagram en Pinterest is een hoop inspiratie te vinden voor versiering, outfits en sweet table aankleding. Mijn ervaring is dat je er ook met alleen een simpel kleurenschema een mooi geheel van kan maken. De deco voor Floor kocht ik bij De Gele Flamingo (Ginger Ray banner, bekers en servetten), Confetti & Balloons (tassel), Ballonplus (cijferballon) en Hema (honeycombs, bakjes, bordjes, rietjes). Ook de sapkan is van Hema en paste perfect in een plantenstandaard van Intratuin, handig!
Taart
De taart is natuurlijk hét stralende middelpunt van de sweet table. Zorg dat het thema en kleurenschema hier volop op terugkomt. Of het nu een taart van één of meerdere lagen wordt, een mooie taarttopper met naam, leeftijd of gewoon een mooie slinger maakt het helemaal af en geeft het geheel wat meer hoogte. Ik maakte zelf eenvoudig de taarttopper door washi tape en inpakpapier van By Bird als vlaggetjes te knippen en om een touwtje te plakken. Het maken van zo’n taart is trouwens best een klusje. Geen schande om die dus lekker uit te besteden als je dat niet ziet zitten. Wel zelf aan de slag? Lees hier mijn tutorial voor het maken van een dripcake.
Versierde koekjes
Ik kreeg na mijn post op Instagram veel vragen over de koekjes, waarvan er één op de taart stond. Daarom een korte uitleg. Dit was trouwens mijn eerste poging en vond het goed te doen. En niet onbelangrijk: iedereen smulde ervan! Met behulp van koekuitstekers van Wilton (o.a. bij De Leukste Taarten Shop) bakte ik suikerkoekjes naar recept van Laura’s Bakery. Dan rol je fondant heel dun uit en maak je met dezelfde uitsteker de juiste vorm. Je kan er nu eventueel met mini uitstekers nog een tekst in zetten of versieren. Daarna plak je het fondant met bijvoorbeeld een dun laagje jam op het koekje.
Keep it simple
Ook al vind je het leuk om te bakken en fröbelen, een verjaardag voorbereiden is keihard werken. Hou daarom de overige lekkernijen simpel. Je wil niet de nacht voor de verjaardag nog zwetend allerlei gebakjes in elkaar aan het draaien zijn. Hieronder een lijstje met dingen die ik de afgelopen jaren heb neergezet en nog wat ideeën die ik komende verjaardag wil maken. En oké, sommige dingen zijn toch nog wel wat werk, maar ik kan het gewoon niet laten. Dé tip: combineer kant-en-klaar met zelfgemaakt. Want lekkere dingen uit de supermarkt kun je heel eenvoudig pimpen met mijn favo sweet table ingrediënt: candy melts.
- Soesjes, koekjes, mini donuts, zoenen, oreos of marshmellows gedipt in candy melts/chocola en eventueel versierd met fondant decoratie, papieren prikkers, musketzaad of andere strooisels.
- (Mini) cupcakes
- Cake pops
- Zandkoekjes versierd met fondant of icing
- Blokjes brownie, boterkoek of millionaire’s shortbread
- Macarons (eventueel in een torentje gestapeld)
- Fruitspiesjes of aardbeien gedipt in chocola
- Stevige kartonnen (cupcake) bakjes gevuld met popcorn en/of fruit
- Speklolly gemaakt van kabelspekken
- Meringue lollys of losse meringues
- Verschillende snoepjes in passende kleuren; gemixt in éénpersoonsbakjes of per soort in transparante potjes
Hoeveelheid
Altijd lastig om in te schatten hoe veel je van alles nodig hebt. Grote eters of juist niet? Veel kinderen of juist vooral volwassenen? Kies je voor een grote taart, of juist veel kleine hapjes waarbij niet iedereen een puntje taart krijgt? Gemiddeld genomen ga ik uit van ongeveer 3-5 stuks per persoon. En tsja, liever wat over houden dan tekort komen dus ik rond alles naar boven af. En ik zorg dat ik het aantal stuks afstem op hoe ik het wil serveren. Bijvoorbeeld negen donuts omdat die mooi op een vierkant bord passen.
Planning
Hoe veel tijd je nodig hebt voor de voorbereidingen is natuurlijk helemaal afhankelijk van wat er allemaal moet gebeuren. Hou hier ook rekening mee in hoe je de sweet table samenstelt; niet handig om acht verse dingen te moeten bakken de dag voor het feestje. Ik maak dingen als taartbiscuit en cupcakes ruim vantevoren en vries ze in. Ook dingen die lang goed blijven, zoals gepimpte koekjes of marshmellows, kun je al dagen tevoren voorbereiden. Ik adviseer om in ieder geval een planning goed uit te schrijven, zodat je een checklist hebt van alle to do’s per dag.
Een mooi geheel
De truc voor een perfecte sweet table is dat alles subtiel bij elkaar past (vandaar dat kleurschema’s goed werken). Maar als je een thema gebruikt, hoeft dat echt niet op elk bakje en elke lekkernij terug te komen. Dat maakt het alleen maar rommelig. Zorg bij het inrichten van de tafel voor wat niveauverschil, door bijvoorbeeld etagères of mooi ingepakte doosjes te gebruiken. Andere tips voor de aankleding van de sweet table:
- Gebruik mooie schalen, borden, vaasjes, papieren bakjes, mason jars of weckpotjes om alles op/in te serveren.
- Geen etagère in huis? Maak er een met twee mooie borden van verschillende grootte en een beker of glaasje ondersteboven ertussen.
- Pas op dat het niet te druk wordt; kies een simpel effen tafelkleed, zorg voor niet te veel verschillende kleuren of hou de versiering eromheen rustig.
- Maak bijpassende labelkaartjes voor alle lekkernijen, zodat mensen zien wat het is en welke smaak het heeft. Ben ik altijd te lui voor geweest hoor, da’s voor de echte die hards.
Ik hoop dat je mijn tips en ervaringen kunt gebruiken voor jouw volgende sweet table. Hoe het ook uitpakt, iedereen waardeert een tafel met lekkers wat met liefde is gemaakt en samengesteld. Veel plezier!
Liefs,
Jonne
wauw prachtig
Gaaf he!!