Vroeger, voordat ik moeder werd, was ik eigenlijk nooit zo bewust van wat ik at, wat ik kocht en verdiepte ik me totaal niet in duurzame producten of de voordelen daarvan.
Nu ik drie kleine kinderen heb en de zorgen rondom onze planeet steeds groter worden, ben ik steeds bewuster gaan leven en eten. Waarom en wat kun jij doen om onze planeet zo mooi en groen mogelijk te houden voor onze kinderen en kleinkinderen? Dat lees je in deze blog.
De eerste stap
De eerste stap om bewuster en groener te leven was voor mij persoonlijk het zien en herkennen van het probleem. Toen ik moeder werd besefte ik pas echt hoe bergafwaarts het gaat met onze planeet. En als ik zo zou blijven leven als ik deed, ik de planeet verpest voor mijn kinderen en kleinkinderen. Wellicht sloot ik mijn ogen, maar het echte probleem was denk ik dat ik simpelweg niet goed genoeg geïnformeerd was of informatie opzocht.
Wat ik nu doe
Door de jaren heen ben ik steeds bewuster en groener gaan leven. Dit is niet in een keer gegaan. Misschien ben ik verwend, maar ik vond het op sommige vlakken best lastig om groener te gaan leven. Uiteraard is het scheiden van afval piece of cake maar om bijvoorbeeld zelf zeep te maken, en minder plastic te gebruiken heb je wel wat meer tips en tricks nodig.
Ik wilde bijvoorbeeld af van de plastic shampoo flessen in huis. En gebruik daarom nu een shampoo bar. Ik doe bewuster mijn boodschappen, kijk naar de verpakking maar ook wat erin zit en hoe het gemaakt is en ik eet minder vlees.
Daarnaast probeer ik heel bewust te shoppen voor de kinderen en mezelf. Het liefst altijd organische katoen, en duurzamere items waar ze langer mee kunnen doen en wat goed te combineren valt met elkaar. Vroeger kocht ik hele winkels leeg voor de kinderen, nu hebben ze alle 3 een klein kastje met kleding.

Voedsel
Zoals ik net al schreef ben ik minder vlees gaan eten, dat bevalt me erg goed. Ik ben sowieso niet echt een vlees liefhebber dus dat was een makkelijke keuze. Als Jacco voor zijn werk in het buitenland zit eet ik standaard met de kids vegetarisch. Verder ben ik ook meer dingen zelf gaan maken. Brood, hummus en dat soort dingen en dan het liefst met duurzame producten.
Palmolie
Waar ik echter een aantal weken geleden op gewezen werd is het gebruik van palmolie. Of eigenlijk de problemen die ontstaan door het gebruiken van palmolie die niet duurzaam is. Palmolie zit in ongeveer 50% van de producten die we eten. Dat is wat ik geleerd heb, want geloof me dat wist ik tot voor kort niet. Weer zo iets waar ik wel eens wat over gehoord heb, maar waar ik me verder nooit goed in verdiept heb. Palmolie zorgt er bijvoorbeeld voor dat onze koekjes zo lekker knapperig blijven. Maar het zit ook in boter, die juist weer lekker smeerbaar word door palmolie. Met palmolie kun je dus veel, 35% van alle gebruikte plantaardige oliën wereldwijd is palmolie.
Het is niet eenvoudig om palmolie te vervangen voor iets wat net zo goed werkt. Maar niet duurzame palmolie zorgt voor heel veel ontbossing, wat onwijs veel problemen veroorzaakt voor bescherming van de biodiversiteit en de levensomstandigheden van miljoenen mensen in landen rond de planeet.
Dus ik dacht, laat ik dan maar palmolie helemaal vermijden en deze producten niet meer kopen. Hup pot Nutella, weg ermee! Maar nee, I was wrong. Want palmolie helemaal vermijden of te vervangen voor palmolievrije producten, helpt namelijk ook zeker niet mee aan het probleem. Wanneer dat vervangen wordt voor andere olien wordt het probleem van ontbossing alleen maar groter en groter, en zal het leiden tot veel meer ontbossing, en dat is juist iets wat we niet willen.

Duurzame palmolie
Wat gaat dan wel werken? hoor ik je denken. Dat is duurzame palmolie.
Palmolie met een duurzaamheidskeurmerk moet aan een heleboel eisen voldoen. Er mag bijvoorbeeld voor de productie geen ontbossing plaatsvinden, moeten lokale boeren goed betaald worden en er moet bescherming zijn voor de wilde dieren in en rondom de plantage.
Er wordt momenteel zeker hard gewerkt aan plantages die aan deze eisen voldoen, gelukkig!
Kortom, het is dus nodig dat wij als consumenten geen palmolie gaan vermijden maar overgaan op bijvoorbeeld boter gemaakt van duurzame palmolie. Daarnaast is het van belang dat bedrijven hun producten gaan produceren met duurzame palmolie. Zodat duurzame palmolie de norm wordt, we boeren & dieren helpen en ontbossing tegengaan. Want er is namelijk 0 ontbossing nodig voor duurzame palmolie en boeren krijgen eerlijke lonen.
Geef een antwoord