Behalve rondom de verjaardagen van de kinderen bak ik eigenlijk niet zo vaak meer. Maar een keer in de zoveel tijd slaat de bakwoede toe. Het liefst waag ik me dan aan nieuwe recepten, want niks leuker dan nieuwe smaken en combinaties ontdekken.
Ik probeerde nu een nieuwe soort chocoladecake en daarbij maakte ik ook voor het eerst honeycomb. Lastig te omschrijven wat het is, maar Stijn beschreef het als een knapperige honing suikerspin en dat vond ik aardig kloppen. Ik ben meestal veel te eigenwijs om me aan de receptuur te houden, dus ik combineerde nu een aantal recepten en maakte er zo m’n eigen ding van. Het resultaat was – al zeg ik het zelf – zeer geslaagd! En omdat de taart zo fotogeniek eruit kwam maakte ik er maar meteen een fotoproject van. Heerlijk om een keer een model te hebben dat gewoon stil blijft ;-).
Toen ik de taart deelde op Instagram kreeg ik zoveel leuke reacties dat ik alles nu heb uitgeschreven. De credits voor de originele recepten zijn voor vikalinka.com en laurasbakery.nl.
Voordat je aan de slag gaat nog een belangrijke noot: de honeycomb verliest vrij snel zijn crunch als het in/op de taart zit. Maak de taart dus zo vers mogelijk af. De cakes kun je wel prima eerder bakken (en evt. invriezen) en ook de botercrème kan je een dag vantevoren maken. De taart is 20 cm diameter en zeker voldoende voor 16-18 personen.
Chocoladecakes met een twist Ingrediënten:
– 175 ml Guinness
– 75 ml sterke (oplos)koffie
– 250 gr roomboter
– 75 gr cacaopoeder
– 250 gr bloem
– 375 gr witte basterdsuiker
– 1/2 el baksoda
– 3/4 tl zout
– 3 medium eieren
– 2 tl vanille essence/extract
– 125 gr crème fraîche
Werkwijze:
Warm de oven voor op 180 graden. Vet 3 cakeblikken/springvormen van 20 cm in (of bak in delen) en bestrooi met wat bloem.
Verwarm in een steelpan de Guinness, koffie en boter totdat het net aan de kook is. Draai het vuur laag, roer de cacao erbij met een garde totdat het een gladde massa zonder klontjes is. Laat afkoelen.
Meng de bloem, suiker, baksoda en zout. Mix in een grote kom de eieren, vanille en crème fraîche met een handmixer. Check of het chocolademengsel koel genoeg is en meng het bij het ei/crème fraîche mengsel. Voeg nu het bloemmengsel beetje bij beetje toe en mix voorzichtig. Giet het beslag in de bakpannen en bak de cakes 25-30 minuten. Laat afkoelen (als je het een dag tevoren maakt, pak het dan in in vershoudfolie).
Crunchy honeycomb Ingrediënten:
– 100 gram fijne kristalsuiker
– 25 gram honing
– 5 gram baksoda
Werkwijze:
Zet een bakplaat met bakpapier klaar. Doe de suiker en honing in een – niet te kleine – (steel)pan met dikke bodem. Verwarm terwijl je roert. Breng aan de kook en stop dan met roeren. Het mengsel zal langzaam een amberkleurige karamel worden. Als de karamel de juiste kleur heeft, doe dan de baksoda erbij.
Let op: het gaat flink bruisen. Roer snel goed door en stort het dan meteen op de bakplaat. Laat afkoelen en uitharden. Hak de honeycomb niet al te grof en verdeel in een portie voor de vulling en decoratie. Let op: als je liever decoreert met grotere honeycomb schotsen, maak dan het dubbele recept.
Snelle karamel ofwel dulce de leche Ingrediënten:
– 60 gram roomboter
– 4 el donkerbruine basterdsuiker
– 1 blikje gecondenseerde melk
Werkwijze:
Smelt de boter in een pannetje, voeg dan de suiker toe en roer door elkaar. Voeg de gecondenseerde melk toe en roer met een garde tot het egaal van kleur is. Breng rustig aan de kook en blijf goed roeren (let op de bodem en de randjes van de pan, daar verbrandt het snel). De karamel heeft de juiste dikte als het lobbig maar wel vloeibaar is. Het dikt nog in tijdens het afkoelen. Tip: voor uitleg met foto’s, zie het originele recept: http:// www.laurasbakery.nl/snel-en-eenvoudig-karamel-maken/.
Zachte fluffy botercrème Ingrediënten:
– 45 gr bloem
– 240 ml melk
– 200 gr roomboter
– 200 gr suikerbakkerspoeder (of poedersuiker)
– 1 tl vanille extract
– snufje zout
Werkwijze:
Doe de bloem en melk in een steelpannetje en roer goed met een garde zodat er geen klontjes in zitten. Verwarm het mengsel en blijf roeren terwijl je het aan de kook brengt. Zodra het kookt draai je het vuur lager. Blijf goed roeren en de klontjes pletten terwijl het mengel dikker wordt. Na ongeveer vijf minuten is het dik genoeg; zo stevig dat een houten prikker er rechtop in blijft staan. Laat het afkoelen in een kom met plasticfolie erover zodat er geen velletje op komt.
Klop daarna – liefst in een elektrische keukenmixer – de zachtgemaakte boter en suiker tot een witte luchtige massa. Voeg vanille en zout toe en klop net zolang tot alles goed is opgenomen. Voeg dan het afgekoelde bloemmengsel toe en klop nog minimaal vijf minuten tot het een fluffy crème is geworden. Nu is de basis botercrème klaar. Voeg naar smaak de afgekoelde karamel toe en zet nog even in de koelkast.
Pure chocoladeganache Ingrediënten:
– 250 gr pure chocolade
– 250 ml slagroom
Werkwijze:
Breek de chocola in stukjes in een bak met een deksel, of een kom waar een pannendeksel op past. Verwarm de slagroom in een steelpannetje en breng nét aan de kook. Zodra je een paar bubbels ziet, zet je het vuur uit. Giet de slagroom over de chocolade en doe de deksel op de bak/kom. Laat een paar minuten staan, zodat de chocolade kan smelten. Roer daarna goed door, zodat alle stukjes gesmolten zijn en een mooie egale massa ontstaat. Laat afkoelen en mix het daarna met een handmixer tot een luchtige massa.
Taart in elkaar zetten
Leg de eerste cake op een plat bord of kaartplateau en verdeel de helft van de botercrème erop. Bestrooi met de gehakte honeycombstukjes. Leg de tweede cakelaag erop en besmeer weer met crème en honeycomb. Eindig met de laatste cake en zorg dat je de platte onderkant als bovenkant neemt. Smeer de zijkanten en bovenkant van de taart af met de botercrème, waarbij je zorgt dat de zijkanten goed opgevuld zijn. Dit heet een ‘crumb coat’. Het hoeft niet heel dik en strak, want straks komt er nog een laag ganache over. Zet de taart minimaal een half uur in de koelkast om op te stijven.
Smeer de taart daarna af met ganache. Besmeer de zijkanten en bovenkant ruim met ganache, zorg dat de basis mooi recht is en gebruik een dunne spatel om rondom ‘rommelige’ strepen en vegen te maken. Ook bovenop kun je zo een mooi patroontje maken, net hoe jij het wil. Bestrooi met het restant honeycomb. Veeg nu het onderbord, dat vast onder de chocolade zit, mooi schoon en klaar ben je!
Brood van left over Guinness
Tsja, en dan zit je met een half blikje Guinness waar niemand hier in huis blij van wordt om zo te drinken. Zonde om weg te gooien, dus dan maar een receptje zoeken (smulweb.nl – marcdepester)! Ik gebruikte het voor een lekker stevig brood, dat je gewoon in een cakevorm bakt. Ik had de overige ingrediënten al in huis, dus zo gepiept.
Ingrediënten:
– 125 gr bloem
– 450 gr grof volkorenmeel
– 1 el baksoda
– 1 tl zout
– 200 ml karnemelk
– 100 ml schenkstroop
– 1 ei
– 125 ml Guinness
– 2 el havermout(vlokken)
Werkwijze:
Warm de oven voor op 200 graden. Vet een cakevorm goed in en bestrooi met bloem. Meng in een grote kom bloem, meel, baksoda en zout. Klop in een andere kom de natte ingrediënten: Guinness, ei, melk en stroop. Maak een kuiltje in het meel en giet het natte mengsel erbij. Roer beetje bij beetje het meel erbij zodat een nat deeg ontstaat. Giet in de cakevorm, bestrooi met de haver en bak 25 minuten. Verlaag dan de temperatuur tot 170 graden en bak nog 35 minuten totdat het brood gaar is en hol klinkt als je erop klopt. Ik snij zelfgebakken brood na afkoelen altijd in dikke plakken en vries ze per twee stuks in. Zo heb je altijd vers brood bij de hand.
Ga je de recepten proberen? Zou het super leuk vinden om jouw baksels te zien! Op Instagram ben ik te vinden als @jonnesteenhuis.
Geef een antwoord